Ga naar de inhoud

Kunstenaar Amber Veel (1981, St. Pancras) onderzoekt in haar artistieke praktijk de fluïde, vaak onzichtbare overgangen tussen mens, dier, plant en omgeving. Waar eindigt het lichaam en waar begint het landschap? Welke sporen laten zij op elkaar achter, en hoe vervloeien die met elkaar? 

Veel bewerkt en transformeert materialen als huid, perkament, glas en natuurlijke objecten, waarbij ze tastbaar maakt wat tijd, vergankelijkheid en hernieuwde groei achterlaten. In haar werk ontstaat zo een gelaagde dialoog tussen kunst, wetenschap en ambacht, met als rode draad de dynamiek tussen verval en behoud. 

Door middel van het verzamelen van vondsten tijdens zwerftochten door de natuur, materiaalonderzoek en tekeningen, zoekt ze naar antwoorden op deze vragen. Antwoorden die nooit vastliggen, maar steeds in beweging zijn en daarmee ook onderhevig aan verandering en verval. 

Na haar afstuderen aan de Rietveld Academie in Amsterdam bracht ze tijd door in de uitgestrekte bossen van het Arctische Zweden, waar ze zich verdiepte in de techniek van plantaardig leerlooien: een ambachtelijke, zeventiende-eeuwse techniek. In samenwerking met biologen, archeologen en dermatologen onderzoekt ze de gelaagdheid van materiële verandering, waardoor haar kust zich op het snijvlak van kunst en wetenschap bevindt. Het resultaat zijn werken die zowel tactiel als conceptueel zijn: huid wordt landschap, landschap wordt archief, en het verleden dringt zich aan het heden op als een palimpsest van herinneringen.

In opdracht van VHDG ontwikkelt Veel nieuw werk voor de tentoonstelling Grensverleggers, waarin ze focust op kwelders als overgangsgebieden tussen ons land, de Waddenzee en de relatie tot ons als mens. Deze vruchtbare vlaktes van zeeklei en slib kunnen bij hoogwater onderlopen en bij laagwater weer droogvallen. Wat speelt zich af onder de gecraqueleerde oppervlakte die hierdoor ontstaat? En hoe verhoudt dit levendige landschap zich tot een mensenlichaam? 

“In de breuklijnen van het kweldersediment vond ik de echo van mijn eigen huid.”

Ter ondersteuning van haar artistieke praktijk geeft Veel lezingen en brengt publicaties uit waarin ze de relatie tussen lichaam en landschap bevraagd. Haar werk is opgenomen in de permanente collectie van het Groote Museum-Artis en is tentoongesteld bij onder andere Museum Boijmans Van Beuningen, Museum Kranenburgh en Stedelijk Museum Alkmaar. In 2024 was Amber Veel de winnaar van de Victoriefonds Cultuurprijs Visuele Kunsten.