Ga naar de inhoud

Gemeentegoed Workshops

Workshops Educatie & Club VHDG


Podium Explore

Bagijnestraat 59, 8911 DN

Gratis


vr, 28 jun. 2024 / vr, 26 jul. 2024


Gemeentegoed Workshops

Als integraal onderdeel van de tentoonstelling organiseren we een uitgebreid publieksprogramma, met lezingen, workshops, muziekavonden, acties, tours en festiviteiten. Dit programma is zowel een verlengstuk van de tentoonstelling als wel een inbedding van de kunstwerken in de lokale context. Het programma komt tot stand in samenwerking met de kunstenaars van Gemeentegoed en lokale kunstenaars, initiatieven en organisaties.

Workshops Educatie

Vrijdag 28 juni 19 – 22 uur
Photo Booth 

Zaterdag 29 juni 14 – 16 uur
Clay Café 

Woensdag 3  juli  14 – 16 uur
Clay Café

Vrijdag 5 juli 12:30 – 17:00
Makers Oogstfeest – op locatie in Heechterp

Zaterdag 6  juli  14 – 16 uur
Clay Café

Woensdag 10 juli  14 – 16 uur
Maskers & Kostuums

Woensdag 17 juli  14 – 16 uur
Clay Café

Zaterdag 20 juli 13 – 16 uur
Urban Sketchers FrieslandWoensdag 24 juli  14 – 16 uur
Maskers & Kostuums

Doorlopend programma 28 juni – 26 juli
Expeditieroute

Photo Booth: Ga op de foto met een van de bijzondere kostuum creaties van kunstenaarsduo Contemporary Glory of een van de andere speciale Gemeentegoedprops. Je kan ook je eigen prop maken en ermee op de foto gaan!

Clay Café: Geïnspireerd op de installatie van Lu Lin en Homesick restaurant creëer je tijdens deze workshops voorwerpen van klei voor de Gemeentegoed Tafel. Elke cultuur heeft eigen tradities rondom voedsel of tafelgewoontes. De meeste mensen hebben eigen persoonlijke tradities of bijzondere momenten die gekoppeld zijn aan eten met familie, vrienden of een ander moment waarbij je samenkomt aan een gezamenlijke tafel.
Aan het eind van de expo hebben we de verschillen maar vast ook de overeenkomsten kunnen ontdekken in alle ervaring rondom voedsel en tafelsettings. Deel jij ook jouw verhaal aan onze tafel?

Maskers & Kostuums: Tijdens deze workshop gaan we kartonnen maskers maken waarin je je eigen persoonlijkheid kunt verbeelden. Misschien wil je liever een fantasie karakter maken? Je kan natuurlijk ook inspiratie uit de tentoonstelling halen! Trek een van de bijzondere kostuums van kunstenaarsduo Contemporary Glory aan en ga ermee op de foto voor het green screen.

Makers Oogstfeest in Heechterp: Een feestelijke creatieve middag over duurzaamheid, circulariteit en biodiversiteit. Een gevarieerd aanbod van interessante workshops en excursies. Dit  alles om en nabij het wijkcentrum en basketball court in Heechterp- Schieringen.

Urban Sketchers Friesland: Hou je ervan om te tekenen op leuke, bijzondere plekken? Doe dan mee met de sketchcrawl! Ervaring is onbelangrijk; schetsboek, tekenmateriaal en zin om te tekenen is genoeg. Elke derde zaterdag van de maand organiseert Urban Sketchers Friesland een workshop, deze maand bij Gemeentegoed, binnen en buiten!

Expeditieroute: Tijdens je bezoek kun je leuke kijkopdrachten doen waarbij je nog meer ontdekt over de kunstwerken en de makers, door bewust te kijken. Zie jij wat ik zie?

Deelname aan workshops is gratis
Het is niet nodig om je aan te melden voor de educatie workshops .

Workshops Club VHDG

Donderdag 4 juli 14 – 16 uur
Sieraden maken met FIMO klei met Christina Everts

Vrijdag 12 juli 14 – 16 uur
Textiel upcycling met Evelyn Andoh

Zaterdag 13 juli 14 – 16 uur
Out of Blue van Lu Lin met Heidi Fitri

Donderdag 18 juli 16 – 17 uur 
Tekenen op live muziek met Bernadette de Heij

Vrijdag 19 juli 14 – 17 uur
Living Sculpture met Afrida Adema

Zaterdag 20 juli 14 – 15 uur
Kunst in de publieke ruimte met Jan Herman de Boer

Woensdag 24 juli 13 – 15 uur
Viewpoint met Carolien Tiedema

Donderdag 25 juli 14 – 16 uur 
Maskers maken met Fleur Stoltenberg

Vrijdag 26 juli 14 – 16 uur  
Houtskool tekeningen maken met Maarten Dikken

Woensdag 24 – Vrijdag 26 juli 12 – 17 uur
Open Workspace door Mireille Muller

Sieraden maken: Deze middag maken we sieraden en kleine snuisterijen met fimo klei. Geïnspireerd op memory jars is het de bedoeling dat je ook zelf wat kleine objecten meeneemt, zoals kraaltjes of scherfjes, stukjes foto, etc.

Viewpoints: Door middel van improvisatie maken we samen bewegende beelden en sculpturen. Jouw lichaam, de ruimte en de ander zijn het enige materiaal dat we gebruiken. Een open onderzoek naar jouw perspectief op de tastbare wereld. Klim uit je hoofd en in je lichaam. Creëer op het snijvlak van theater en dans. 
Textiel Upcycle: Het ontwerpen en maken van nieuwe accessoires en voorwerpen door oude kleding en textiel te gebruiken.

Out of Blue van Lu Lin: Doe mee aan een unieke keramiekworkshop onder leiding van Heidi Fitri, als onderdeel van de “Out of Blue Dinner” installatie. In deze workshop krijgen de deelnemers de kans om hun eigen keramische stukken te maken, geïnspireerd door voedsel en herinneringen. Ga in gesprek over de complexiteit van het zijn van een (im)migrant en de worstelingen om je ergens thuis te voelen.

Live muziek en tekenen: Muziek werkt ontladend, tekenen werkt ontspannend. Maar wat gebeurt er als je deze twee combineert?

Living Sculpture: We gaan samen een performance kunstwerk maken. Breng je verf, grote of kleine voorwerpen of gewoon je lichaam mee. Wees authentiek in de keuze van je medium. Als we een gemeenschappelijk thema vinden, gaan we de disciplines met elkaar verbinden tot één performance werk dat wordt gedocumenteerd door middel van een video.

Publieke kunst: De workshop begint met een korte presentatie waarna er in duo’s gewerkt gaat worden aan ideeën om de participatie op verschillende niveaus en in verschillende fasen van kunst in de openbare ruimte te vergroten.
Maskers:  Het maken van maskers door middel van boetseerklei en diverse materialen zoals papier, verf, percelen en textiel.

Houtskool: Tekenlessen met houtskool. Van experimenteren met het materiaal tot het gebruik ervan voor een stilleven of landschap.

Open Workspace: Strijk neer bij onze ‘Open work space’. Je kunt hier spelen met papier en beeld. Ga bijvoorbeeld op safari door de stad om een creatieve oefening uit te voeren door middel van fotografie. Of maak een collage van verzamelde beelden. Scan of print ze uit bij ons printstation en wie weet verras je jezelf met een andere manier van kijken. 

Deelname aan workshops is gratis
Inschrijven kan door te mailen naar
teodora@vhdg.nl of je in te schrijven via de knop.