Ga naar de inhoud

Publiek Programma Gemeentegoed: Kunst & Democratie

Een middag over Kunst & Democratie met Louwrien Wijers & Egon Hanfstingl


Podium Explore

Bagijnestraat 59
8911 DN Leeuwarden

Gratis


za, 13 jul. 2024 - 13.00 / 19.00


Publiek Programma Gemeentegoed: Kunst & Democratie

Kunst & Democratie
Van competitie naar compassie
Een evenement van VHDG in samenwerking met Louwrien Wijers en Egon Hanfstingl.
Onderdeel van tentoonstelling: Gemeentegoed.
Zaterdag 13 juli 13:00 – 19:00 (inclusief diner) / Podium Explore
Bagijnestraat 59, 8911 DN Leeuwarden

Met bijdragen van Emanuele Braga, Lara Khaldi, Jeroen Lutters en Pink Pony Express.
(Het evenement is in het Engels gesproken. We faciliteren vertalingen van Nederlands naar Engels.)

VHDG werkt samen met lokale kunstenaars Louwrien Wijers en Egon Hanfstingl voor een bijzondere ontmoeting op 13 juli in Podium Explore over Kunst & Democratie. Doe mee met de gesprekken over solidariteit, democratie en creativiteit. Wat is waardevol voor jou, en hoe organiseren we dat samen? Met bijdragen van Jeroen Lutters, Emanuele Braga, Lara Khaldi en Pink Pony Express.

Het evenement bevat een heerlijke en gezonde maaltijd, samen bereid met alle deelnemers onder leiding van kunstenaar en chef Egon Hanfstingl.

“Science is the Past / Art is the Present / Food is the Future.”

Deze slogan heeft vele bijeenkomsten gedefinieerd die Louwrien en Egon in Nederland en elders hebben georganiseerd, waar Egon leerde hoe je dagelijks vers kunt koken, en Louwrien dialogen faciliteerde over de toekomst van onze Digitale Directe Democratie, een Basisinkomen voor Iedereen, om de Creativiteit in elke persoon op de planeet te bevrijden.

“Er moet een permanente dialoog zijn over alle menselijke problemen,” zei kunstenaar Joseph Beuys. Met deze taak in gedachten heeft Louwrien sinds 1968 wetenschappers, kunstenaars, spirituele leiders en economen bijeengebracht om nieuwe manieren van leven in compassie in plaats van competitie te bespreken en te bedenken. In 2018, als onderdeel van het programma Culturele Hoofdstad van Europa, creëerde Louwrien het evenement 100dagen Beuys, waar mensen die Beuys kenden zijn ideeën deelden over Directe Democratie, Universeel Basisinkomen, een uitgebreider idee van kunst en Creativiteit als ons Werkelijke Kapitaal.

Als een ander belangrijke mijlpaal organiseerde Louwrien op 29 september 2023 een gesprek met Audrey Tang (voormalig Minister van Digitale Zaken in Taiwan, verantwoordelijk voor sociale innovatie) in het Fries Museum. Tang beschouwde hun ministerie als het Ministerie van Pluraliteit. Hen zegt “Plural betekent meer dan één. Pluraliteit gaat over het beschouwen van de menselijke conditie, niet als een individu, niet als een verzameling van individuen, maar als pluraliteit: als mensen die gemeenschappelijke kennis en identiteiten delen, handelend als gemeenschap in plaats van alleen als individuen.”
Als minister bracht Tang innovatie in de Taiwaneese democratie door middel van digitale hulpmiddelen. Hierbij streefden Tang met hun collega’s naar een plurale democratie: een nieuw democratisch systeem dat mensen in staat stelt om collectieve actie te ondernemen over verschillen heen en tegen polarisatie. Dit systeem helpt burgers om samen te komen, beslissingen te nemen en als een gemeenschap te werken aan aspecten van het leven die voor iedereen belangrijk zijn: compassie, wederzijdse zorg en vertrouwen.

Nu, op 13 juli, zetten Louwrien Wijers en Egon Hanfstingl samen met VHDG deze permanente dialoog voort. Hierbij nodigen we drie innovatieve kunstenaars en denkers en één kunstenaarscollectief uit: Emanuele Braga, Lara Khaldi, Jeroen Lutters en Pink Pony Express. Elke bijdrager heeft zichzelf de taak gesteld, binnen hun eigen veld, als kunstenaar of wetenschapper, om nieuwe manieren van samenleven en werken voor te stellen en te vormen of soms door puur te observeren. Dit doen zij in het onderwijs, in de kunsten of in de bredere samenleving. Democratie is geen gegeven, maar iets dat we dagelijks moeten oefenen, onderhouden en innoveren – en niet alleen door politici maar door alle burgers.

Het evenement begint om 13:00 in het theater van Podium Explore. Het is gestructureerd in drie opeenvolgende gesprekken, afzonderlijk geleid door Jeroen Lutters, Emanuele Braga en Lara Khaldi. Het evenement wordt ingeleid door Louwrien Wijers en afgesloten met een speciale performance en interventie door Pink Pony Express. Gedurende de dag zal Egon Hanfstingl een maaltijd met jullie bereiden en het belang van gezonde voeding met jullie delen. Na de inspirerende gesprekken kunnen we samen van deze maaltijd genieten. We verwachten rond 19:00 te eindigen.

Je bent van harte uitgenodigd om deel te nemen aan onze bijzondere bijeenkomst, om samen te koken, te eten, te praten en de democratie van morgen vorm te geven.

Het evenement is gratis. Aanmelden kan via de onderstaande link.

Jeroen Lutters is een kunst- en cultuurwetenschapper en ontwerper van educatieve programma’s en omgevingen . Zijn kritische onderwijstheorie concentreert zich op de centrale rol van kunst en geesteswetenschappen in het hedendaagse curriculum, de noodzaak van kunstdocenten als rondreizende leraren, de theorie en praktijk van kunst-gebaseerd leren, en de ontwikkeling van onderwijslandschappen voor de eenentwintigste eeuw.

Pink Pony Express zijn Tara Karpinski, Cecilia Hendrikx en Annemarie van den Berg vHet collectief maakt locatiespecifiek werk en strijkt neer op plaatsen waar frictie bestaat tussen overheid en burgers.Pink Pony Express woont en werkt maanden op de locatie van het project om deelgenoot te worden van wat daar speelt. Zo reisde Pink Pony Express af naar Sint Eustatius om onderzoek te doen naar het lage vertrouwen onder de plaatselijke bevolking in het democratische proces daar. Lokale gemeenschappen vinden een weerslag in hun werk, vaak op onvoorspelbare wijze. Hierdoor ontstaat gelegenheid voor genereuze en excentrieke uitwisseling.

Speciaal voor deze gelegenheid/dit symposium/deze dag ensceneren de Ponies een site specific interventie waarbij zij zich laten leiden door vermiljoen, de kleur van het stempotlood.

Pink Pony Express geeft een lezing over Golden Rock en De Kapitein – projecten waarin het democratische proces de hoofdtoon voert. Een constante in hun werk is het toepassen van beeld en symboliek, en hoe dat kan worden ingezet om grenzen te bevragen en onvermoede connecties te maken.

Hun projecten worden gevoed door een vooronderzoek op locatie waarbij het oncontroleerbare en de stem van de ander weerklinken.

Emanuele Braga is een kunstenaar, onderzoeker en activist die in verschillende contexten werkt aan de relatie tussen kunst, economie, arbeid en nieuwe technologieën. Hij is mede-oprichter van de Balletto Civile dansgroep, Macao, nieuw centrum voor kunst en cultuur in Milaan, Landscape Choreography en IRI — Institute of Radical Imagination. Hij is professor Big Data en Digitale Methodes aan de Staatsuniversiteit van Milaan. Met het Institute of Radical Imagination publiceerde hij het werk Art for Universal Basic Income (manifest), dat in 2022 werd geproduceerd door- en redactionele bijdrage kent van Emanuele, samen met Marco Baravalle en Gabriella Riccio.

Lara Khaldi is een onafhankelijke curator en criticus uit Jeruzalem, Palestina, die tijdelijk in Amsterdam woont. Ze maakte deel uit van het curatoriële team van documenta 15. Tot voor kort was ze hoofd van het Media Studies Programma aan het Alquds Bard College in Jeruzalem en docent in het Disarming Design MA-programma, 2020-2022 en Lumbung Practice, 2024-2026, beiden bij het Sandberg instituut. Sinds januari 2023 is Khaldi directeur van de hedendaagse kunstruimte de Appel in Amsterdam. Als curatorieel lid van het artistieke team van documenta vijftien werkt ze met de praktijk van lumbung die “een alternatieve economie van collectiviteit, gedeelde hulpbronnen en een rechtvaardige verdeling mogelijk maakt”.


Foto's door: 
Kunstkamp/Louwrien Wijers: David Vroom - Louwrien Wijers & Egon Hanfstingl: eigen foto - Lara Khaldi: Nicolas Wefers - Emanuele Braga: Mao Mollona - Jeroen Lutters: artez.nl - Pink Pony Express: Pink Pony Express