Op zaterdag 27 september vindt de vierde editie van Museumnacht FRL plaats. Het Fries Museum organiseert samen met Kunstinitiatief VHDG tijdens deze museumnacht een unieke tentoonstelling-voor-1-nacht op verrassende plekken in het museum. Voor deze manifestatie schrijven VHDG en het museum een gezamenlijke open call uit voor kunstenaars uit verschillende disciplines die wonen en/of werken in de provincies Fryslân, Groningen of Drenthe en onderdeel van dit nachtelijk programma willen zijn. Doe je ook mee? Lees verder!
Werk je als beeldend of performancekunstenaar, met video, geluid of een interactieve kunstworkshop? En wil je je werk tonen aan een breed Fries publiek? Doe dan mee aan deze Open Call van Kunstinitiatief VHDG en het Fries Museum. Kijk voor de voorwaarden onderaan deze pagina. Deze open call is voor iedereen, van ervaren kunstenaars met of zonder opleiding, tot jonge makers en pas afgestudeerden
Lees verder onder de afbeelding.

Poster door Huy Quang Tran | Wang Xoo
among new faces
Vanaf 24 mei 2025 presenteert het Fries Museum Voorbij de horizon. In deze tentoonstelling geven kunstenaars uit de collectie van het museum op verschillende manieren betekenis aan zee, getijden, bos en aan specifieke gebieden als de Noordpool, de Waddenzee en het regenwoud in Suriname. Voor hen is de verbinding met deze natuur en ander leven het uitgangspunt – of dat nu fysiek, spiritueel, speculatief of kritisch is.
Een van de werken in de tentoonstelling is The People that is Missing van Cristina Lucas (Spanje, 1973). In deze video-installatie richt Lucas zich op een van de meest urgente kwesties van deze tijd: klimaatverandering veroorzaakt door de mens. Lucas baseerde de titel op een citaat van kunstenaar Paul Klee (1879–1940), die vond dat het de taak van de kunstenaar is om een collectieve toekomst te creëren – eentje die ruimte biedt aan vergeten stemmen, verschillende geschiedenissen of toekomstige vormen van samenleven.
Deze open call is geïnspireerd op dat idee. Met de open call Among New Faces nodigen we kunstenaars hun kunstwerken in te sturen die speculeren, fabuleren, herinneren of verzinnen over mogelijke gemeenschappen in het nu of in de toekomst. Welke gemeenschappen ontbreken in het collectieve geheugen? En hoe ziet een toekomstige gemeenschap eruit – in Fryslân, of ver daarbuiten? De Museumnacht-tentoonstelling nodigt uit tot verbeelding en herziening: van het sociale domein tot het domein van de fantasie en mythen.
De werken mogen reflecteren op de kunst als plek van ontmoeting, als vertrekpunt, als gemis of als mogelijkheid. Tegelijkertijd kan het ook kritisch reflecteren op wat we normaliter zien als onze gemeenschap. Wat als de gemeenschap die we denken te kennen, of waar we bij denken te horen, slechts een verhaal is dat we elkaar blijven vertellen?
Lees er hier alles over!