Ga naar de inhoud

Educatie

Gemeentegoed activiteiten voor kinderen en families

Met Gemeentegoed vieren we de menselijke creativiteit, zowel in de tentoonstellingsruimte als in Leeuwarden. Alle kunstprojecten zijn gemaakt door veel verschillende handen en kunstzinnige geesten, zoals schoolkinderen van Leeuwarder basisscholen, kinderen uit het AZC in Sint Annaparochie, studenten van MBO Aeres en amateurtheater acteurs uit de Friese dorpen. Al hun creaties zijn te bewonderen in de Gemeentegoed tentoonstelling, als onderdeel van de kunstwerken zelf, of in de aparte educatie presentatie. 

Als je door de tentoonstelling loopt, krijg je vanzelf ook zin om zelf iets te maken. Het educatieteam, onder leiding van Siska Alkema, organiseert een feestelijk programma om je eigen kunstwerken te maken. Dit doen wij op vrijdag 5 juli in Heechterp van 12:30 tot 17:00 met het Makers Oogstfeest: een feestelijke creatieve middag over duurzaamheid, circulariteit en biodiversiteit. In de tentoonstellingsruimte organiseren we elke woensdagmiddag en zaterdagmiddag tussen 14:00 en 17:00 leuke activiteiten voor kinderen en families. Kom langs en doe mee! (aanmelden niet nodig)

Het educatieteam – onder leiding van Siska Alkema – creëert en organiseert educatieve programma’s rondom de projecten van VHDG, vaak samen met de kunstenaar(s) van het project of met studenten NHL/Stenden van de opleiding Docent DBKV (Docent Beeldende Kunst en Vormgeving). De doelgroepen voor educatie zijn wisselend, zo worden onze workshops aangeboden aan basisscholen (BO), voortgezet onderwijs (VO) en MBO-scholen.
Bij elk project wordt er een traject gekozen in samenwerking met de verschillende scholen  en kijken we naar welke doelgroep er goed bij aansluit.

In samenwerking met MBO Aeres in Leeuwarden ontwikkelen we diverse workshops voor de projecten van onze artist in residency programma VHDG Lokaal. Het volledige  traject bestaat uit 5 workshops die verdeeld zijn over 2 kunstprojecten, waarbij de MBO studenten van de opleiding Life Science kunnen deelnemen. In 2023 vonden er workshops plaats in de wijk Heechterp in Leeuwarden, waar kunstenaarsduo SMET aan het werk was. De workshops werden met enthousiasme en positiviteit ontvangen door de studenten. Een student vertelde: “Het verraste me dat we door gewoon aan de slag te gaan vanzelf op een idee kwamen. En het idee bleef telkens groeien”. De MBO-workshops vallen onder het vak burgerschap.

Educatie van VHDG vindt ook plaats buiten de scholen. Zo worden er bijvoorbeeld ook workshops op diverse AZC locaties of in wijkcentra gegeven. Daarnaast organiseren we ter afsluiting van een kunstproject of educatietraject  regelmatig groeps-rondleidingen in Kunstruimte H47.
Een mooie manier om het maakproces af te sluiten en elkaar te ontmoeten.

Workshops t/m juli 2024;

  • Creeer je eigen metrolijnen netwerk,  hoe – en waarheen – lopen de belangrijkste lijnen in jouw leven? ( BO/VO)
  • Maaksessie ‘Nieuwe iconen’. Wat vindt jij iconisch in je omgeving of misschien is er wel een iconisch verhaal in je familie te vinden? (BO)
  • Wisselend programma met workshops tijdens groepsexpositie Gemeentegoed (1 t/m 18 juli) in Podium Explore  (voorheen de Westerkerk) (BO en VO)

Workshops juli & september 2024: rondom artistiek programma Foarlân

In juli &  september: The Outsiders

Hoe kunnen we samen luisteren naar de aarde, bomen, insecten en jongeren van Friesland? En als we dat doen, wat leren we van wat we horen? Welke vaardigheden en verhalen zijn geworteld in dit land, het landbouwverleden en het heden van onze provincie? Wat leren we van deze vaardigheden en verhalen voor onze toekomst? Vanuit deze vragen worden in de maanden september en oktober diverse kunst workshops in en om Leeuwarden georganiseerd.

In het najaar volgt een educatief programma met het kunstenaarscollectief Fabulous Futures.

We zijn altijd in voor het creëren van nieuwe artistieke ervaringen. Heb je interesse in ons educatieproject of heb je nog vragen? Stuur dan een mailtje naar educatie@vhdg.nl

foto 1: Siska Alkema (metrolijnen)
foto 2: Honey en Antonio
foto 3: David Vroom (SMET)
foto 4: SMET – Matt Plezier