Na een hele leuke eerste editie van onze VHDG Art Market zijn we alweer terug met een tweede! Op vrijdag 23 mei van 17:00 uur tot 20:00 uur openen we onze tweede Art Market. Tijdens deze markt brengen we lokale kunstenaars, makers en ontwerpers samen en verwelkomen we kunstliefhebbers in onze nieuwe kunstruimte. Na de opening op 23 mei blijven de kunstwerken nog te zien en te koop t/m 6 juni. Daarna zal er nog een selectie van de werken voor een langere periode in de kleinschaligere versie van de markt blijven hangen.
De aanmeldingen voor deze tweede Art Market stroomden binnen, en uit deze lijst hebben wij de volgende kunstenaars en makers geselecteerd om hun werk te presenteren in VHDG:
Sophia Smit
Sophia Smit (23) is een beeldend kunstenaar. Al sinds haar kindertijd voelt ze een diepe verbondenheid met de organische zachtheid van bloemen. Waar anderen misschien kwetsbaarheid zien, ziet Sophia kracht en individualiteit. In haar werk omarmt ze schoonheid, emotie en vrouwelijkheid. Ze nodigt de kijker uit om verder te kijken dan de uiterlijke schoonheid van een bloem, om opnieuw te overdenken wat vrouwelijkheid werkelijk betekent. Net als bloemen is geen enkele uiting van vrouwelijkheid hetzelfde, wat de wereld juist mooier en kleurrijker maakt.
Maria van Driel
Maria van Driel (1986) maakt strips en op zichzelf staande tekeningen. In haar werk vraagt zij zich af: hoe word ik blij van het maken van strips? Dankzij haar complicerende aard is dit een heuse queeste geworden en lukt het haar ook steeds vaker anderen blij te maken met strips. Ze heeft gewerkt voor o.a. de Rabobank, de gemeente Groningen, Vera Groningen, De Standaard en haar kunstenaarscollectief MASZIN, dat zo experimenteel is, ook in communicatie, dat ze niet zeker weet of het eigenlijk nog bestaat…
Madalina Mihutoiu
Madalina Mihutoiu is een Roemeense illustrator gevestigd in Groningen. Ze creëert vanuit folklore, fantasie en haar liefde voor vogels, en wisselt voortdurend tussen pen, toetsenbord en punch-needle om funky en vaak zoomorfe figuren tot leven te brengen. Ze houdt zich bezig met creatieve codering, storytelling en strips. Haar inspiratie haalt ze uit cartoons, haar omgeving en traditionele Roemeense maskers die gebruikt worden in rituelen om kwade geesten te verjagen en het hele jaar door geluk te brengen. Ze vindt rust in ambacht en in het bewuste, langzame maakproces, en probeert haar werk altijd te doordrenken met dezelfde magische kwaliteiten die te vinden zijn in de folklore van haar land.
–
Riane Pater
De werken die Pater maakt komen tot stand bij het zien van iets opmerkelijks in het dagelijks leven. We leven in een wereld waarin alles al een naam en betekenis heeft. Deze dagelijkse dingen gebruikt zij en zet deze in een ander daglicht. Ze komen samen in een ander perspectief waarna het een ander verhaal vertelt, waarin de humor en absurditeit centraal staan. In de werken die Pater maakt houdt zij niet vast aan één medium. Integendeel: zij maakt graag gebruik van verschillende mediums, dit geeft vrijheid in het maken van een kunstwerk wat alles kan zijn en/of worden.
Morgan Ton
Morgan Ton is een beeldend kunstenaar en filmmaker gevestigd in Groningen. Met een multidisciplinaire benadering van haar ideeën verkent Morgan visuele verhalen die balanceren tussen realiteit en verbeelding. Evenzeer geïnspireerd door het alledaagse als het existentiële, voert Morgan speelse visuele onderzoeken uit om te reflecteren op de nieuwsgierigheden en vragen die met haar bestaan gepaard gaan. Dit krijgt vorm in verschillende disciplines zoals film, installaties, schilderijen en fotografie.
Brent Souverein
Brent Souverein is een autodidact fotograaf. Sinds hij acht jaar geleden begon aan zijn fotografiereis, hebben deze jaren hem geleerd de wereld om zich heen op een andere manier te bekijken. Hij heeft een sterke drang ontwikkeld om de schoonheid die hem omringt vast te leggen – of dat nu is door het documenteren van het dagelijks leven, het werken aan series, of het maken van portretten. Met zijn camera nonchalant over zijn schouder zwerft hij rond, op zoek naar beelden die iets in hem losmaken. Het is dat gevoel waar hij voortdurend naar op zoek is terwijl hij de wereld om zich heen vastlegt.
Zoya Taseva
Als multimedia kunstenaar creëert Zoya interactieve omgevingen die toeschouwers veranderen in deelnemers. Door een mix van technologie, design en nieuwe media onderzoekt haar werk hoe identiteiten verschuiven tussen fysieke en digitale ruimtes. Zoya is gefascineerd door de vage grens tussen echte en gesimuleerde ervaringen en gebruikt responsieve installaties om reflectie, verbinding en een gevoel van gedeelde ruimte uit te nodigen.
Jurre Huitema
Zwarte vierkanten, Witte kubussen, natte klei. Ruimtes Maken en ruimtes vullen. Het artistiek werk van Jurre Huitema gaat over het experiment van composities maken. Louter beeld, afwegingen in lijn, vlak, kleur en vorm. Dat afwegen en vergelijken is wat Jurre zo belangrijk vind in zijn werk en daar neemt hij de kijker graag in mee. In deze tableaus van tekeningen op papier en paneel is het vergelijken deel van het kijken. Het onderzoekende karakter past goed bij zijn achter grond als kunstdocent: Wat nou als we het even zo doen? Of zo? Wat gebeurt er dan? En hoe staat dit allemaal met elkaar in verbinding?
Daphne Vink
”Ik ben een maker die het alledaagse benadert als een stille observator. Vanuit een fascinatie voor menselijke sporen, een halfvol kopje koffie, een rommelig bed, verzamel ik fragmenten van menselijke aanwezigheid. Ik werk met fotografie, schilder- en tekenkunst in een poëtische, gelaagde stijl vol sfeer. Het concept sonder, het besef dat ieder mens een eigen, onzichtbaar leven leidt dat net zo rijk en complex is als dat van jou, vormt mijn leidraad. Toch blijf ik liever buiten beeld. Ik observeer en vul aan met verbeelding, omdat de waarheid soms minder interessant is dan de verbeelding.”
Anne van Wel
Anne van Wel is schilder en afgestudeerd als docent Beeldende Kunst. In haar schilderijen onderzoekt ze de rust en de verschillende sferen van de natuur met de expressieve kracht van verf. Haar werken variëren in formaat, maar hebben altijd de natuur als vertrekpunt. Ze legt de nadruk op gevoel, ruimte en het materiaal zelf. Zo ontstaat er een dialoog tussen het onderwerp en de schilderkunst.
Doğanay Ülkü Pehlivan
Doğanay werkt als yogadocent, beoefenaar en facilitator, en zet kunst in binnen dialogische en therapeutische contexten. In haar huidige praktijk werkt ze met het concept van aanwezigheid, waarbij ze zintuiglijke systemen overstijgt en vertrekt vanuit belichaamde ervaring.