Ga naar de inhoud

VHDG Lokaal #2

Suzanne Bernhardt & Philipp Kolmann



do, 09 jan. 2025 / vr, 31 okt. 2025


VHDG Lokaal #2

In 2025 gaan kunstenaarsduo Suzanne Bernhardt en Philipp Kolmann op pad met de Traveling Residency. Met het project Tsiis Gers Grun verkennen zij de plantaardige revolutie in voeding en voedselproductie. Ze verdiepen zich in de mogelijkheden om kennis uit de zuivelindustrie—zoals fermentatieprocessen en bacterieculturen—te behouden en toe te passen op plantaardige producten. Het project ontwikkelt zich in meerdere fasen, met een reeks proeverijen en publieke activiteiten op verschillende locaties gedurende de zomer, en een slotpresentatie in onze tentoonstellingsruimte in het najaar van 2025.

VHDG Lokaal

Vanaf 2025 krijgt ons artist-in-residence programma een nieuwe richting onder de naam VHDG Lokaal. Deze vernieuwde aanpak richt zich op kunstenaars, duo’s en collectieven die nauw samenwerken met lokale gemeenschappen. Door in te zetten op verankerde praktijken willen we procesgerichte projecten stimuleren die zich over een langere periode ontwikkelen, gevuld met bijzondere kunstworkshops, tentoonstellingen en andere activiteiten.


Kunstenaars worden nu voor een volledig jaar betrokken, zodat zij meer tijd hebben om betekenisvolle connecties op te bouwen met hun omgeving en de mensen daarin. Wij geloven dat deze langdurige betrokkenheid niet alleen de kwaliteit van het werk ten goede komt, maar ook sterkere en wederkerige relaties bevordert.
Binnen dit nieuwe model zijn artistiek onderzoek, productie, publieke participatie en presentaties even belangrijk, wat leidt tot een inclusiever en meer collaboratief creatieproces.

Over kaas

Binnen de context van VHDG Lokaal richt het duo zich op kaas vanuit een plantaardig perspectief. In een tijd waarin overheidsbeleid een verschuiving van dierlijke naar plantaardige eiwitten stimuleert, en zowel boeren als consumenten worden uitgedaagd zich aan te passen, onderzoekt Suzanne en Philipp dit proces. Ze creëren ruimte voor dialoog en wederzijds leren.


Door te reflecteren op de eiwittransitie die de afgelopen jaren in opkomst is, vragen zij zich af: Hoe smaakt een voedzame transitie, en hoe ziet die eruit? Kunnen we eeuwenoude technieken uit de kaasmakerij toepassen op een plantaardige basis? Wat kunnen we leren van een leven lang werken in de zuivel, en hoe nemen we die kennis mee de toekomst in?

Door traditionele ambachtelijke kaasmakers, grote zuivelboerderijen en lokale markten te bezoeken, verzamelen ze smaken en verhalen uit een grasland in transitie. Dit proces zal zichtbaar en proefbaar zijn in juli tijdens het Traveling Atelier, waar ze pop-up kunstactiviteiten organiseren op verschillende locaties. Kaas, gras en bodem vormen daarin het vertrekpunt voor het testen van de plantaardige revolutie.

Traveling Atelier

Tijdens de eerste twee weken van februari had het duo een werkperiode in Leeuwarden, waar ze hun omgeving in kaart brachten, mensen, boerderijen en kaasmakerijen bezochten, proeverijen hielden, brainstormden en dagelijks lazen. Door kennis te verzamelen en uit te wisselen, bereidden ze zich voor op de volgende stappen in het project.

In juli reizen ze door Friesland met het Traveling Atelier, waarbij ze op diverse locaties presentaties geven. Mensen worden uitgenodigd om deel te nemen, te proeven en het proces en de bevindingen van het duo te ervaren.

De volledige reis en ontdekkingen worden gepresenteerd in een gezamenlijke tentoonstelling in de nieuwe tentoonstellingsruimte van VHDG, samen met mededeelnemer van VHDG Lokaal Sophie Krier en haar project Hyndertiid, met een opening op 31 oktober.

Over Suzanne Bernhardt & Philipp Kolmann

Suzanne Bernhardt is een Nederlandse kunstenaar en onderzoeker die werkt met eetbare verhalen, waarbij ze de routes en wortels van voedsel volgt. Haar multidisciplinaire praktijk start op een specifieke locatie en volgt de reis van producten terug naar hun oorsprong, waarbij ze de transformaties en verbindingen onderzoekt die onderweg ontstaan.


Philipp Kolmann is een Oostenrijkse chef, melkveehouder en ontwerper. Hij is geïnteresseerd in voedselgerelateerde thema’s zoals fermentatie en de microbiologische veranderingen die producten door de geschiedenis heen ondergaan. Door het onderzoeken en werken met microben creëert hij nieuwe inzichten in onze directe omgeving via voedsel, geur en smaak.

De afgelopen jaren hebben zij een reeks activiteiten en publieke presentaties ontwikkeld rond de thema’s Cheese Grass Ground. In 2022 organiseerden ze tijdens de ‘Ears of Earth’-diners bij Mediamatic in Amsterdam een achtgangendiner rond het thema ‘Ground’, waarin ze de smaken van de aarde verkenden en reflecteerden op onze huidige relatie ermee. In 2024 onderzochten ze ‘Grass’ tijdens hun project Riet/Land bij Grasland Ezinge in samenwerking met projectruimte Sign. Door traditionele voedselproductietechnieken te onderzoeken en te werken met riet en lokale grassen uit de omgeving van Ezinge, creëerden ze een Grass bar met drankjes, snacks en accessoires gemaakt van gras.

Lees meer over hun praktijk en eerdere presentaties op hun kunstenaarsprofiel op onze website.