Ga naar de inhoud

Contemporary Glory (CG) bestaat uit Charlien Adriaenssens (1988) en Louis van der Waal (1979). Charlien Adriaenssens studeerde af aan de Rietveld Akademie in de richting Beeld en Taal en heeft een multidisciplinaire beeldende kunstpraktijk, waarin het geschreven en gesproken woord een grote rol speelt. Ook is ze als programmeur betrokken bij experimenteel kunstinstelling WORM in Rotterdam. Louis van der Waal heeft een achtergrond als acteur en theatermaker. Hij werkt zowel met meer ‘traditionele’ theatergezelschappen, acteert in series en films, en maakt in samenwerking met kunstenaars en muzikanten voorstellingen tussen performance en beeldende kunst.

Typisch voor CG is de manier waarop theater, performance en beeldende kunst vanzelfsprekend samensmelten tot een nieuwe, medium-overstijgende kunstvorm met een geheel eigen logica en beeldtaal. Het duo is gevestigd in Rotterdam, maar ook internationaal zeer actief. Als collectief betrekken ze regelmatig andere kunstenaars en makers: sinds 2017 werken ze intensief samen met Congolese kunstenaar Eddy Ekete en traden ze meerdere keren op het performancefestival KINACT in Kinshasa, Democratische Republiek Congo. In Nederland en België werken ze graag met Wolf Engelen, Jip van der Hek, Roxy Capriles/Friendly Stalking en Hajo Doorn/De Vrolijke Brigade, het muziekperformance-collectief van Mauro Pawlowski/ Ferdnnd, in Zürich met Ilya Komarov en Trixa Arnold/Freies Musiktheater.

CG is gespecialiseerd in het maken van interactieve performances en improvisatietheater in de publieke ruimte. Ze stellen op een onbevangen manier vragen over actuele, lokale en alledaagse onderwerpen. Ze willen een spons zijn, zeggen ze zelf, voor wat er speelt op een bepaalde plek en wat de inwoners bezighoudt. Met hun absurde, aanstekelijke en toch ook sensitieve vorm van improvisatietheater maken ze deze kwesties zichtbaar en bespreekbaar. Het duo is geëngageerd en wordt gedreven door politiek en sociaal activisme. Eén van hun inspiratiebronnen is het concept van pleasure activism, in de woorden van auteur en activist voor sociale rechtvaardigheid adrienne maree brown: “Making justice and liberation the most pleasurable experiences we can have. Learning that pleasure gets lost under the weight of oppression, and it is liberatory work to reclaim it.” Kortom, sociale rechtvaardigheid bereiken door van activisme een plezierige activiteit te maken. CG vertaalt dit naar een werkwijze van verbinding en in dialoog gaan door samen kunst te maken. Daarin blinkt CG uit: het uitlokken van speelsheid en spontaniteit. Ze delen het plezier van het maken met hun publiek, door samen iets nieuws te laten ontstaan. Uit de interdisciplinaire aanpak van het collectief ontstaat een crossover tussen theater, performance, film en beeldende kunst: een spannende, inspirerende editie die verschillende publieksgroepen aan kan spreken en actief betrekt.

Foto: Nelle van Schoor