Ga naar de inhoud

Susanne Khalil Yusef


Susanne Khalil Yusef

Susanne Khalil Yusef (1984) is geboren in Duitsland. Haar ouders waren Palestijnse vluchtelingen. Zij en haar familie hebben tijdens haar jeugd door vijf Europese landen gezworven, op zoek naar een plek om een leven op te bouwen. Momenteel woont en werkt ze in Nederland.
Khalil Yusef behaalde in 2018 haar bachelor- en masterdiploma in de beeldende studeerde aan de St. Joost School of Arts & Design in ‘s Hertogenbosch. Tijdens haar studieperiode kreeg ze steeds meer interesse in haar familiegeschiedenis. Dit zorgde ervoor dat ze het Palestijnse volk ging onderzoeken.
Khalil Yusef maakt meeslepende en kleurrijke installaties. Dit doet ze door verschillende media te combineren. Voorbeelden hiervan zijn muurschilderingen, canvas schilderijen, textiel, video en lichtobjecten. Ze nodigt regelmatig mensen uit om binnen haar installaties op te treden, zoals een spoken-word artiest, een schrijver en een Arabisch Tarab Ensemble.
Op het eerste gezicht lijkt het felgekleurde werk van Khalil Yusef luchtig en speels, maar als je beter kijkt, verwijst het naar leed en gevaarlijke situaties. De kunstenares stelt kritische vragen over thema’s in haar thuisland. Dit gaat over verjaagd worden uit je eigen land, identiteit en sociaal-geografische machtsverhoudingen.

Foto: Café Disorient – We want to live (2021)
Locatie: Museum het Valkhof
Fotograaf: Flip Jansen