Ga naar de inhoud

BRAVE SPECTRUM FUTURISMS

Curator-in-Residence: Nia Konstantinova


AiR

VHDG - AiR
Ipe Brouwerssteeg 10a
8911 BZ Leeuwarden


Residentie periode

di, 03 mei 2022 / di, 31 mei 2022


BRAVE SPECTRUM FUTURISMS

Nia Konstantinova zit bij ons in de AiR! We hebben vaker met Nia samengewerkt en ze is dus geen onbekende voor ons. Eerder cureerde ze voor verscheidene andere projecten van VHDG, maar tijdens deze residentie draait het om haar eigen research. Dit is een ietwat bijzonder residentie, dit is namelijk een ‘Curator in Residence’ (dus eigenlijk een ‘CiR’), in plaats van een Artist in Residence. Het is de eerste keer dat we dit doen, dus we zijn erg benieuwd naar de vruchten die dit af gaat werpen!

Nia gaat onderzoek doen naar de wereld van sciencefiction door de lens van intersectioneel feminisme. Dit kom je daar maar zelden tegen, want, net als in zoveel gebieden, is de verbeelding van de witte man leidend geweest in de centrale ontwikkeling van dit genre. In het onderzoeksproject ‘Brave Spectrum Futurisms’ gaat Nia kijken naar alternatieve en ondervertegenwoordigde toekomstbeelden. Welke visies betreffende de toekomst zijn ontwikkeld door ‘underdogs’ in de sci fi? Hoe schetsen feministische creatievelingen een mogelijke toekomst? Hoe kunnen we gelijkwaardig leven in de verbeelde tijdsgeest van queer denkers? Wat kan tijd betekenen als het niet langer geld betekent, in de ogen van kwantum afro futuristen?

Nia: “As a child, sci-fi was not of much interest to me, because in my gut I was in love with Earth. I thought: ‘There is so much to discover here.’ Shifting my perspective to the cosmos seemed unnecessary in my eyes. When I learned that futurism is not strictly about interplanetary discoveries and crazy gadgets, but visionary alternatives of our social reality, that sparked my interest to dig further.”

Hoe het precies zal gaan verlopen is nog een verrassing, maar Nia heeft een heleboel interessante plannen om de lokale omgeving hier in te zetten. Zo wil ze kijken of ze met een lokale boekenwinkel kan samenwerken, is ze opzoek naar scfi-fi enthousiastelingen in de regio en wil nieuwe kunstenaars in de stad introduceren. In een bredere zin heeft ze als doel een netwerk te creëren van toekomstdenkers door Nederland, waar VHDG een belangijk onderdeel kan zijn. Door middel van kleine, gezellige evenementen wil Nia via activiteiten als  lezen en schrijven, of het creëren van bijvoorbeeld een blad of radiouitzending inzetten om sci-fi op een collectieve manier te verkennen.

Ben jij ook benieuwd hoe Nia Konstantinova’s onderzoek zal verlopen? Houd dan op onze socials de updates over Nia’s residentie in de gaten. Elke zondag tijdens haar residentie neem Nia de socials over, dus op die dag kun je wekelijks een update over haar research verwachten!

Bevestigde gesprekken met kunstenaars/makers:
Fileona D’khar
Jorien Ketelaar
Michelle Samba
Garden of The Future

Partners binnen Nia’s onderzoek:
WORM Rotterdam
Nieuwe Vide

Residency advisor: Iris Ferrer (Other Future Festival)


Foto: Natalia Papaeva