Ga naar de inhoud

City Structures

Expositie


VHDG

Kunstruimte H47

Haniasteeg 47
8911 BX Leeuwarden


Expositie City Structures

vr, 23 feb. 2024 - 12.00 / vr, 22 mrt. 2024 - 17.00


City Structures

Wat valt op in onze directe omgeving – en wat ontgaat ons juist aan het oog? VHDG presenteert van 23 februari t/m 22 maart in Kunstruimte H47 een groepstentoonstelling over structuren die zich manifesteren binnen de stedelijke omgeving. De geselecteerde werken van kunstenaars Ricardo van Eyk, Bart Lunenburg, Emma van der Put en Beth Wong tonen deze verharde structuren, die zich niet gemakkelijk aan de oppervlakte durven bloot te leggen. De tentoonstelling is samengesteld door curator Roísín Douglas. 

Van poëtische fragmenten in verf tot een grote fotografische installatie en van een cinematografische fotocollage en film tot een abstracte vertaling van gevonden materialen uit de stad. Al deze werken representeren de publieke ruimte door de ogen van de makers: hoe zij zich deze voorstellen en welke bewegingen hun blik vangt. 

De tentoonstelling zet aan tot (zelf)reflecterend denken over de stedelijke omgeving en de publieke sfeer die daar heerst. Welke vorm neemt de publieke sfeer vandaag de dag aan? Hoe bewegen wij onszelf hierin? En is het mogelijk onszelf hieruit te onttrekken?

Door het onderbreken van deze stedelijke structuren, die doorgaans het openbare in de stad verhullen, wordt hetgeen dat zich dag in en dag uit afspeelt, zichtbaar. Elk van deze vier kunstenaars deelt hun eigen benadering op deze geleefde, dagelijkse omgeving.

Posysjes 
Deze groepstentoonstelling vormt het laatste onderdeel van de artistieke programmalijn Posysjes, dat zich focust op verschillende posities en standpunten die leven in de publieke ruimte. Binnen dit thema hebben kunstenaars onderzoek gedaan naar verschillende gemeenschappen in de regio, hun sociaal-maatschappelijke posities en de opvattingen en perspectieven die aldaar leven. Uitgangspunt voor het programma zijn vragen als: Welke gemeenschappen wonen en werken hier? Wat zijn hun opvattingen en standpunten? Met welke vraagstukken worden zij dagelijks geconfronteerd? Van welke publieke voorzieningen zijn ze afhankelijk? Spreken ze zich uit in de publieke ruimte, of juist niet?

Ricardo van Eyk (Utrecht, 1993) ziet zichzelf als schilder. Hij vertrekt vanuit een verwondering over de stedelijke omgeving en de wijze waarop de stad als een houvast functioneert, die de sporen van menselijke aanwezigheid, het verstrijken van de tijd en tekenen van verval draagt. Beelden uit zijn omgeving die hij betekenisvol vindt, worden geïsoleerd en binnen zijn eigen werk gebruikt om de logica van die beelden te ontdekken. Gevonden voorwerpen en het gebruik van alledaagse huishoudelijke materialen onderstrepen zijn speelse werkwijze.

Bart Lunenburg (Utrecht, 1995) werkt met architectuur, de herinnering aan gebouwen, architectuurgeschiedenis en erfgoed. In zijn multidisciplinaire praktijk probeert hij de herinnering aan gebouwen ‘op te graven’ door archiefmateriaal te onderzoeken. Daarnaast combineert hij architectuurgeschiedenis en erfgoed om nieuwe verhalen te creëren over onze fundamentele, maar moeilijke relatie met onze gebouwde omgeving.

Emma van der Put (Den Bosch, 1988) gaat vanuit observatie dieper in op hoe mensen(massa’s) zich tot de stedelijke publieke ruimte verhouden. In haar films scant Van der Put de details van foto’s die ze maakt binnen de specifieke locatie die ze onderzoekt, en bewerkt haar archief vervolgens tot cinematografische fotocollages. Geïnteresseerd in hoe de toekomst wordt gevisualiseerd in de openbare ruimte van de stad, door middel van digitale renderings en bouwplannen, vragen de films van Van der Put zich af wat deze beoogde voorspellingen ons kunnen vertellen over onze huidige wensen voor de toekomst en voor wie precies de denkbeeldige toekomst is bedoeld.

Beth Wong (Hong Kong, 1998) haar oeuvre is een verzameling poëtische fragmenten uit haar directe omgeving. Wong is vooral geïnteresseerd in de verhalen die over het hoofd worden gezien en materialen uit de stadsrand. Door schilderkunst met verschillende media te combineren, vertaalt ze wat ze observeert om een alternatieve interpretatie van de werkelijkheid te geven.

Feestelijke opening 

Wees welkom bij de feestelijke opening op donderdag 22 februari van 19:00 tot 21.30 uur.  

Waar: Kunstruimte H47 

Adres:  Haniasteeg 47, 8911 BX Leeuwarden

Programma 

19:00 Inloop 

19:30 Welkomstwoord Curator Roísín Douglas 

20:00 Programma tba 

21:30 Einde 

Na de opening is de tentoonstelling ‘City Structures’ tot en met 22 maart elke week van woensdag tot en met zondag te bezoeken van van 12.00 – 17.00 uur in Kunstruimte H47. 

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen dankzij ondersteuning van het Mondriaan Fonds, Gemeente Leeuwarden en Provincie Fryslân.

Opening City Structures

Foto's: Lisa Snip