Ga naar de inhoud

VHDG Lokaal: Roman Tkachenko

VHDG Lokaal


VHDG Lokaal

Ipe Brouwersteeg 10a
8911 BZ Leeuwarden


di, 06 feb. 2024 / zo, 07 apr. 2024


VHDG Lokaal: Roman Tkachenko

In februari zal Roman zijn twee maanden durende verkenning starten tijdens de VHDG-residentie met de voorlopige onderzoeksvraag: “Welke rol kunnen kunstenaars spelen binnen activistische gemeenschappen?”. Deze vraag heeft betrekking op een terugkerende interesse in zijn kunstpraktijk waarin hij reflecteert op de positie van de kunstenaar in de samenleving en het potentieel om buiten een traditionele atelierpraktijk te treden. In Leeuwarden zal hij contact leggen met de klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR). Met 350.000 leden in 70 landen is XR de grootste protestbeweging van deze tijd met een complexe organisatiestructuur die voortdurend in staat is te groeien en nieuwe mensen bij de zaak te betrekken. Tegelijkertijd opereert het binnen kleinere lokale gemeenschappen, waarvan er 32 in Nederland zijn. Deze lokale afdelingen organiseren protesten, ‘die-ins’, trainingen voor nieuwe leden en andere acties binnen hun regio’s. Roman is ge├»nteresseerd in hoe het werk van Extinction Rebellion hun begrip van Leeuwarden en de regio Friesland vormgeeft.

Tijdens zijn residentie zal hij Leeuwarden verkennen vanuit het perspectief van XR en andere activistische gemeenschappen ontdekken om te begrijpen hoe zijn artistieke praktijk zich potentieel binnen deze ruimtes kan ontwikkelen en daaraan kan bijdragen.

In samenwerking met hen hoopt hij verschillende onderzoeksmethoden te verkennen, zoals samen wandelen en de stad in kaart brengen door de lens van XR. Hij kijkt uit naar VHDG als een residentie die geen isolatie en verwijdering van de wereld biedt, maar een ruimte om site-specifiek te werken en in relatie tot de gebouwde omgeving.

Roman Tkachenko verblijft in VHDG Lokaal van 6 februari tot en met 7 april.

Wil je graag in contact komen met Roman?
Stuur een mailtje naar contact@vhdg.nl