Ga naar de inhoud

Bart Lunenburg


Foto: Wouter le Duc

Bart Lunenburg (Utrecht, 1995) heeft een sterke interesse in de manier waarop gebouwen ideeën en ideologieën, angsten en verlangens, herinneringen en gebreken absorberen; zowel die van de architect als die van de bewoners. In zijn multidisciplinaire artistieke praktijk werkt hij met architectuur, de herinnering aan gebouwen, architectuurgeschiedenis en erfgoed.

Hij werkt voornamelijk met schaalmodellen, die op hun beurt kunnen leiden tot het ontstaan van sculpturen, foto’s, tekeningen en textiel, vaak samenkomen in installaties en boeken. In zijn projecten probeert hij de herinnering aan gebouwen ‘op te graven’ door archiefmateriaal te onderzoeken in combinatie met mijn eigen observaties en deze te vertalen naar schaalmodellen.

 

Een nieuw project benadert hij graag door voor langere tijd in een gebouw of terrein te verblijven. Door dit te doen probeert hij naar het leven, de materialen en het geheugen van het gebouw te luisteren, te bestuderen en te vertalen naar objecten die vaak samenkomen in multidisciplinaire installaties en autonome objecten.

In zijn werk combineert hij architectuurgeschiedenis en erfgoed met mijn eigen observaties en ervaringen om nieuwe verhalen te creëren over onze fundamentele, maar moeilijke relatie met onze gebouwde omgeving. Daarom benadert hij altijd materialen, gebouwen en steden alsof ze een eigen herinnering hebben. Bart is woonachtig en werkzaam in Amsterdam.

Foto: Wouter le Duc