Ga naar de inhoud

HEDEN: Aarde x Paradys


Kunstruimte H47

Kunstruimte H47
Haniasteeg 47
8911 BX Leeuwarden


HEDEN: Aarde x Paradys

do, 02 jun. 2022 - 19.30 / 22.00

€5,-


HEDEN: Aarde x Paradys

vr, 03 jun. 2022 / do, 23 jun. 2022

HEDEN: Aarde x Paradys: expo in H47


HEDEN: Aarde x Paradys

Sinds 2014 organiseert kunstinitiatief VHDG het evenement HEDEN: een expositie-voor-één-avond met drie kunstenaars en een spreker rondom een actueel thema.
Tijdens HEDEN gaan we met een breed publiek over dit thema in gesprek aan de hand van hedendaagse kunst. Iedereen kan en is uitgenodigd om mee te doen, te denken en te praten. HEDEN zet hiermee aan tot kritisch denken en verbindt kunst met wetenschap en filosofie: vanuit daar blijven we kritisch kijken naar onze wereld, met het publiek als actieve gesprekspartner.

Tijdens de komende editie van HEDEN gaan we kijken naar de relatie tussen de mens, de Aarde en al onze medebewoners op Aarde. Medebewoners zoals dieren en planten, maar bijvoorbeeld ook stenen, water en eigenlijk alles wat niet mens is. We kijken als mens naar de wereld om ons heen vanuit ons eigen perspectief. Wij zien onszelf als een wezen met een bewustzijn, dat zichzelf onderscheid van andere wezens en dingen op aarde. Wij zijn het ‘subject’ en wat we bekijken is een ‘object’. Dit maakt van de mensheid het hoogste punt in een hiërarchie. Wetenschappers, schrijvers en kunstenaars onderzoeken op dit moment dit bewustzijn van de mens en of deze rangorde in hiërarchie wel klopt. Wat gebeurd er als we dit omgooien? Als we eens de perspectieven van medebewoners van deze planeet gaan (h)erkennen? Of deze zelfs als uitgangspunt aannemen bij het tackelen van bepaalde problemen?

Op deze manier zouden we wel eens een heel ander licht kunnen werpen op vraagstukken als de klimaatcrisis. Dit is namelijk een probleem dat de hele Aarde en al haar bewoners aangaat en daarom dus niet echt fair om het alleen vanuit ons perspectief te bekijken, toch? Wat gebeurt er als we soort-overstijgend zouden denken en het grote geheel zouden proberen te overzien? Tot welke inzichten zouden we komen als we de traditionele hiërarchie los laten, en de perspectieven van andere soorten gelijkwaardig stellen aan de onze?

In deze editie van HEDEN genaamd ‘HEDEN: Aarde’ gaan we proberen hier antwoorden op te vinden. Schrijver en filosoof Eva Meijer zal een lezing over het thema geven om de avond in te luiden. Vervolgens kijken we hoe kunstenaars Lucie Draai, Diana Scherer (Paradys) en Bart Eysink Smeets een voorstel doen om bijvoorbeeld een steen, een micro-organisme of een wortelstelsel te beschouwen als iets dat voelt, denkt, handelt of zelfs maakt. Om ze te beschouwen als ‘subject’. Wat als we proberen te begrijpen wat zij willen?

Heb jij hier ideeën over en zou je hierover mee willen praten? Of lijkt het je vooral interessant wat er allemaal op tafel komt? Kom dan naar HEDEN: Aarde op donderdag 2 juni! 


Curator: Sanne de Vries Design: Michiel Teeuw Partner: Paradys Fondsen: Gemeente Leeuwarden, Provincie Frysân, Mondriaan Fonds, Bank Giro Loterij Fonds