Ga naar de inhoud

Museumnacht FRL

Kunstmanifestatie-voor-1-nacht


VHDG, Fries Museum

Fries Museum

Wilhelminaplein 92
8911 BS Leeuwarden


Museumnacht FRL

za, 30 sep. 2023 - 19.00 / zo, 01 okt. 2023 - 0.00


Museumnacht FRL

Het Fries Museum en Kunstinitiatief VHDG organiseren tijdens deze tweede editie van Museumnacht FRL op zaterdag 30 september een kunstmanifestatie-voor-1-nacht. Voor deze manifestatie schreven de organisaties een open call uit voor bevlogen kunstenaars uit verschillende disciplines die wonen en/of werken in Friesland en onderdeel van dit nachtelijk programma willen zijn. De jury heeft inmiddels de winnende kunstenaars geselecteerd: Heleen Haijtema, Annemarie Lindeboom en Caya Emmelkamp. Hun werken sluiten aan bij het thema van de Museumnacht ‘In de bloei van de nacht’ en zijn enkel en alleen deze avond te bekijken in het Fries Museum.

Annemarie Lindeboom
Woordkunstenaar en spoken word-artiest Annemarie Lindeboom toont tijdens de Museumnacht haar show Instantané. Deze donkere en rauwe multidisciplinaire show draait om momentopnames: stil staan bij de belangrijke, mooie en krachtige momenten in het leven. Ondersteund door muziek, licht, visuals en figuranten reflecteert Lindeboom met Instantané op haar eigen burn-out. Een show waarbij je van te voren niet weet wat je kunt verwachten.

Caya Emmelkamp
In het werk De Teevee Toren: Beppe Zus Afl.2 staat ridiculiteit centraal. De installatie van theatervormgever, beeldend kunstenaar en Illustrator Caya Emmelkamp bestaat uit een videowerk, een poppenkast-achtige tv-toren en een reeks kleinere sculpturen. Binnen het werk staan thema’s als samenwerken, vriendschap en theatraliteit centraal. Het werk is ontstaan vanuit gevoelens van nostalgie, zo is het videowerk, Beppe Zus Afl. 2, geïnspireerd op ouderwetse kindertelevisie. Met de installatie zet Emmelkamp toeschouwers aan om eigen nostalgische herinneringen te delen.

Heleen Haijtema
De nachtschadefamilie (Solanaceae) bevat meer dan 90 geslachten en 2500 soorten. De familie omvat voedselplanten zoals tomaat, aubergine en aardappel, maar tegelijk ook de giftige doornappel en dodelijke wolfskers. Deze tegenstelling is het uitgangspunt voor de installatie Nachtschade, waar fotograaf en kunstenaar Heleen Haijtema de verschillende eigenschappen van nachtschade en haar metaforen samenbrengt. Een spel van verleiding, schoonheid maar ook van gevaar.

Optredens, workshops en andere activiteiten
Naast deze kunstmanifestatie-voor-1-nacht is er nog genoeg anders leuks te beleven in het Fries Museum deze avond: prikkel eens andere zintuigen bij de geur-bar, krijg een snelcursus Fries Museum met de speciale speedtours (in het Engels en Nederlands), ontdek eenmalige hedendaagse interventies van kunstenaars verdeeld door het gebouw en geniet nog tot in de late uurtjes van bands en DJs in de museumhal!

Michelle Samba en Bert Scholten geven theatrale performances en Trouvano zorgt tot in de late uurtjes voor dansbare muziek. Friesland Pop programmeerde voor de avond de voormalige finalist van de Kleine Prijs van Fryslân: Amonia Caramel, die tijdloze, dromerige Americana pop met een bitterzoet randje ten gehore brengt.

Het Fries Museum is op deze zaterdag open van 19.00 tot 00.00 uur. Een unieke kans om het museum (en het spectaculaire uitzicht) in het sfeervolle avondlicht te ontdekken. Reserveer een ticket voor het speciaal gereduceerd tarief van €8,- via de website van het Fries Museum en laat je inspireren!


Foto: NACHTSCHADE, Solanum Melongena - Heleen Haijtema, 2023. De open call werd mogelijk gemaakt door de Alma-Tadema Kring van het Fries Museum en door Keunstwurk

Kunstmanifestatie-voor-1-nacht

  1. 1. Instantané, Annemarie Linderboom
  2. 2. De Teevee Toren: Beppe Zus Afl.2, Caya Emmelkamp
  3. 3. Nachtschade, Heleen Haijtema

Blokkenschema