Ga naar de inhoud

SRV #9: Contemporary Glory

Frankenstein in FrieslandResidentieperiode 2

zo, 01 okt. 2023 / vr, 17 nov. 2023


Première SRV film & VHDG kerstborrel

za, 16 dec. 2023 - 17.00 / zo, 17 dec. 2023 - 17.00


SRV #9: Contemporary Glory

Kom naar de première van de film en feestelijke VHDG kerstborrel in het weekend van 16 en 17 december! Meer info onderaan deze pagina!

Al negen jaar trekt ons reizend kunstatelier door Friesland. Vroeger een oude SRV-wagen, nu een omgetoverde brandweerauto. Onderweg maken kunstenaars die achter het stuur zitten nieuwe kunstwerken, geïnspireerd door de lokale omgeving en ontmoetingen met inwoners. Ook dit najaar gaan kunstenaars op pad en presenteert VHDG: Contemporary Glory, bestaande uit Charlien Adriaenssens en Louis van der Waal. In de maand oktober reist Contemporary Glory met VHDG’s reizend atelier door Friesland. Gehuld in opvallende kostuums, maskers en gefascineerd door intrigerende objecten, trachten zij de normaal gesproken onzichtbare gebeurtenissen vast te leggen. In een opwaartse tocht naar de binnenkant van Fryslân maken ze een film van absurde, onalledaagse en beeldende scènes van, over en mét Friesland.

Het verhaal Frankenstein
Als uitgangspunt voor hun filmproject in Friesland neemt Contemporary Glory het verhaal van Frankenstein. Mary Shelley schreef deze vroege sciencefiction klassieker in 1818 – en met vele bewerkingen tot toneelstukken, films en series werd Frankenstein een icoon in de westerse populaire cultuur. Iedereen kent het beeld van het monster dat bestaat uit aan elkaar genaaide lichaamsdelen en met de bliksem tot leven wordt gewekt. Het kunstenaarsduo neemt de oorspronkelijke tekst als startpunt voor hun film en verplaatst zich in het perspectief van het monster en diens zoektocht naar aansluiting.

Frankenstein is geschreven in de nadagen van de Europese Verlichting en het begin van de Romantiek. In de maker van het monster, Victor Frankenstein, in zijn ambities en creatie zien we beide denkstromingen duidelijk terug. Aan de ene kant is Frankenstein een verhaal over een ambitieuze wetenschapper die denkt de mysteries van leven en dood te kunnen ontsluieren en met de menselijke intelligentie de natuur te beheersen. Echter, snel nadat hij van iets doods iets levends heeft gemaakt en het monster tot leven is gewekt, wordt Frankenstein geconfronteerd met de oncontroleerbare gevolgen van zijn creatie en het (natuur)geweld dat hij hiermee heeft aangericht.

Frankenstein in Friesland
Na het scheppen van twee unieke wezens, begint een kunstzinnig koppel te worstelen met twijfels en een knagend schuldgevoel over de realiteit waarmee hun nakomelingen zullen worden geconfronteerd. De dreiging van naderende klimaatrampen werpt een sombere schaduw over de toekomst van hun dierbare scheppingen. Vastbesloten om een beter leven te vinden voor hun twee gepassioneerde “kinderen,” besluiten ze een reis te maken naar Friesland: een plaats waar geluk heerst en het land zich dapper verzet tegen de oprukkende zee. De Friezen onderhouden een raadselachtige band met de oceaan. Ooit was Friesland een uitgestrekte kwelder die bij vloed vaak onder water liep, waarbij de Friezen zich terugtrokken naar hun terpen. Deze geschiedenis heeft de mysterieuze zee permanent in de ziel en levensstijl van de Friezen verankerd. In hun zoektocht naar een nieuw begin raken ze betrokken bij een avontuur met een gestrande walvis, dansende aardappels en een blauw golvende fanfaregroep. Hoe zal de reis van het Frankenstein-gezin zich ontvouwen? Zullen ze worden omarmd door de gemeenschap van deze noordelijke provincie en eindelijk hun langverwachte betere toekomst vinden?

Doe mee!
In de betoverende dorpen van IJlst, Wanswert, Nes, Beetsterzwaag en talloze andere Friese pareltjes, zal de Familie Frankenstein tijdens de hele maand oktober tevoorschijn komen om deze mysterieuze scènes vast te leggen. Of je nu een gepassioneerde dorpeling bent, een stiekem talent, een dorps-diva, een garagemuzikant, een verlegen nieuwsgierige ziel, of gewoon een buitenbeentje — Contemporary Glory nodigt dorpsbewoners, import-Friezen en alle andere avonturiers uit om een rol te spelen in dit mysterieuze spektakel.

Blijf op de hoogte van “Frankenstein in Friesland” via onze website. Wil je graag deelnemen en in contact komen met onze getalenteerde kunstenaars? Stuur dan een e-mail naar contact@vhdg.nl.


Programma: (Het programma kan nog wijzigen/uitbreiden, houd de website in de gaten voor de meest recente versie)

2 + 3 oktober, 14:00 – 19:00, Locatie: Het Lage Noorden
Bouw mee aan kostuums en decorstukken voor de Film Frankenstein in Friesland
(Je kan komen en gaan naar eigen beschikbaarheid, we gaan werken met o.a. naaimachine, papier-maché, verf, etc. Ervaring niet vereist!)

4 oktober, 10:00 – 12:00, Locatie: Het Lage Noorden
Bouw mee aan kostuums en decorstukken voor de Film Frankenstein in Friesland

(Je kan komen en gaan naar eigen beschikbaarheid, we gaan werken met o.a. naaimachine, papier-maché, verf, etc. Ervaring niet vereist!)

5 oktober, 10:30 – 14:00, Locatie: Hogebeintum, kerk
Filmdag en interactief optreden, kom kijken en speel mee!

We gaan filmen met o.a. Berber, iemand die we leerden kennen in Het Lage Noorden en die ook theater speelt. We vertrekken vanuit 1 van haar lievelingsscenes! We gaan van 11:00 – 12:00 filmen in Wanswert (start locatie: kerk) en van 13:00 – 14:00 in Hogebeintum (start locatie: kerk)

Mensen die ons willen volgen zijn welkom! Mensen die willen meedoen, graag een half uur van tevoren ter plaatse!

10 oktober, Locatie: Ee Gracht/stadscentrum Ijlst/tussen Snackbar de Witte Kat en B&B Nooit Gedagt
Familie Frankenstein klimt op ladders om zichzelf te vinden en de omgeving te ontdekken. Kom kijken!

13 oktober, 12:50 – 15:00, Locatie: Wierum, Mariakerk
Met jullie wil de Familie Frankenstein op vrijdag 13 oktober een grote vis doen bewegen door de straten en op de dijk van Wierum! De vis komt uit de Mariakerk en wordt als een groot kostuum gedragen door zo veel mogelijk mensen! (Het filmen duurt tot uiterlijk 15:00, doe mee zo lang je kan! Alle leeftijden welkom, ervaring niet vereist, taal maakt niet uit!)

Na 15:00 is de vis te zien bij de Theaterkerk in Nes!

14 oktober, 17:30 – 19:30, Locatie: Nes, Theaterkerk
De grote vis is in Nes!

16 oktober, locatie: Beetsterzwaag
Doe mee in de film! Stuur een bericht op Instagram naar @contempraryglory, of mail naar contact@vhdg.nl

17 oktober, locatie: Beetsterzwaag
Doe mee in de film! Stuur een bericht op Instagram naar @contempraryglory, of mail naar contact@vhdg.nl

22 oktober, overdag, locatie: in de buurt van Ferwert
Doe mee in de film! Stuur een bericht op Instagram naar @contempraryglory, of mail naar contact@vhdg.nl

23 oktober, overdag, locatie: in de buurt van Workum
Doe mee in de film! Stuur een bericht op Instagram naar @contempraryglory, of mail naar contact@vhdg.nl

24 oktober, vanaf 13:00, locatie Wierum, Mariakerk
Doe mee in de film! Stuur een bericht op Instagram naar @contempraryglory, of mail naar contact@vhdg.nl

26 oktober, locatie: Sint Annaparochie, AZC
Niet vrij toegankelijk, alleen voor bewoners AZC

10 november, locatie: Leeuwarden, Stadskas
Wil je ook graag onderdeel zijn van ‘Frankenstein in Friesland’? Dan zoekt de Familie Frankenstein jou! Met jullie wil Contemporary Glory op vrijdag 10 november een scene gaan opnemen op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden.

We hebben ZO VEEL MOGELIJK mensen nodig, dus twijfel niet en kom gezellig meedoen!

Datum: vrijdag 10 november
Locatie: Oldehoofsterkerkhof
Tijd aanwezig: 15:45
Tijd filmen: 16:00

Afsluitend is er een gezellige borrel met hapjes en drankjes waar we nog met z’n allen kunnen napraten!

Het filmen duurt tot uiterlijk 18:00, doe mee zo lang je kan! Alle leeftijden welkom, ervaring niet vereist, taal maakt niet uit!

17 november, vanaf 15:00, locatie: Ijlst, winter-pizza-feest van campsite Koekoek en de Waard
Doe mee in de film! Stuur een bericht op Instagram naar @contempraryglory, of mail naar contact@vhdg.nl

Première SRV film & VHDG kerstborrel

Kom ook naar het feestelijk première weekend van 16 en 17 december in Toon! Op 16 december zal de allereerste vertoning plaatsvinden van de film die de kunstenaarsfamilie Contemporary Glory al reizend door Friesland gemaakt heeft. Onder de naam ‘Frankenstein in Friesland’ poogden ze opzoek te gaan naar de ziel van Friesland, samen met, over en voor de Friezen. Hoe dit proces verliep en waar ze uiteindelijk op uitgekomen zijn? Kom langs bij de première en wees een van de eersten om dat uit te vinden!

Gepaard met deze première hebben we ook een VHDG kerstborrel georganiseerd. Samen met jullie willen we graag dit jaar feestelijk afsluiten en kerstige sferen. Het beloofd zoals altijd weer erg gezellig te worden, dus kom vooral langs! Op zondag 17 december zal de film nog enkele malen vertoond worden en kun je langskomen om deze te bekijken. Bekijk hieronder het programma van de avond.

Iedereen is van harte welkom, maar er zijn maar een beperkt aantal plekken beschikbaar, dus laat wel even weten of je erbij bent via dit reserveringsformulier!

Zaterdag 16 december:
17:00: Inloop
18:00: Welkomstwoord
18:30: Première film
19:00: Artist talk en Q&A
19:30: Kerstborrel

Zondag 17 december:
14:00 – 17:00: Doorlopende vertoning van de film

Locatie: Toon, Ruiterskwartier 6, Leeuwarden
Design: Niels Lunter Gesteund door: Mondriaan Fonds, Gemeente Leeuwarden, Provincie Fryslan, Het Nieuwe Stads Weeshuis, VSB Fonds