Ga naar de inhoud

Rotonde: Alexander Laner

Full Please!


VHDG

Rotonde Julianalaan

Rotonde Julianalaan, tegenover Curioskerk en Julianapark


Rotonde Expositie

vr, 31 mrt. 2023 / wo, 31 mei 2023


Rotonde: Alexander Laner

In het voorjaar van 2023 presenteert VHDG een nieuw spraakmakend kunstwerk op de rotonde van de Julianalaan in Leeuwarden: Full Please! van kunstenaar Alexander Laner (DE). Vanuit je auto, vanaf je fiets of te voet kun je in de maanden april en mei deze bijzondere fontein bewonderen.

Met Full Please! transformeert Alexander Laner alledaags huishoudelijke en industriële apparaten en gebruiksvoorwerpen naar een speelse kunstinstallatie met een kritische boodschap. In de woorden van de kunstenaar: “een ironische hommage aan het excessieve verbruik van fossiele grondstoffen in een maatschappij die zich steeds meer ecologisch bewust is.” Want het motorvermogen van auto’s wordt steeds groter,  langeafstandsreizen worden gecompenseerd met vliegschaamte en CO2-compensatie en het verbruik van fossiele grondstoffen neemt van jaar tot jaar toe. Hoewel de westerse mens zich steeds meer bewust is van de naderende klimaatramp, blijft het moeilijk om onze levensstijl en gewoontes aan te passen en verdwijnen fossiele brandstoffen maar moeilijk uit ons dagelijkse leven.

Alexander Laner is geboren in 1974, hij woont en werkt in München. De kunstenaar heeft in zijn thuisland meerdere prijzen en stipendia ontvangen, onder andere de Förderpreis van München en de Bayerischer Kunstförderpreis. Laner heeft een verscheidenheid aan indrukwekkende site-specific kunstwerken in de publieke ruimte op zijn naam staan. In deze spectaculaire en gewichtige werken, met veel humor en actualiteit, transformeert hij een bestaand object in iets volledig nieuws – zoals een complete carwash, die tijdelijk als hellepoort fungeerde, of een sokkel van een monumentaal standbeeld dat van binnen was omgetoverd tot een volledig ingericht appartement.

Op 31 maart 16:00 is de officiële feestelijke onthulling van ons nieuwe rotonde kunstwerk; de fontein van Alexander Laner. Kom langs en ontdek alle verschillende kanten van Full Please! zelf.


Foto: Alexander Laner

Onthulling Full Please!

Onthulling Full Please!

Foto's: David Vroom